Projectoverzicht

Alle projecten zijn gelokaliseerd in Kimbanseke en zijn gebaseerd op lokale initiatieven. In die gemeente voert Mucolim een aantal projecten uit.

Lopende Projecten

- Waterfabriek: Kimbanseke is de dichtbevolkte gemeente van Kinshasa. Een van het grootste probleem van mensen daar is het gebrek aan schoondrinkwater. Het gebruikte drinkwater dragen zich allerlei soorten van ziekteverwekkers. De belangrijke door water verspreide ziektes in Kimbanseke zijn o.a. amebiase, cholera, diarree, hepatitis, tyfus, dysenterie, buikgriep enz. Kinderen zijn de eerste slachtoffers. De kinderensterfte is daardoor fors gestegen in Kimbanseke. Omdat kraanwater niet overal bestaat, willen we een waterfabriek installeren.

- Praktijkschool voor jonge ongehuwde moeders: Drie jaar geleden is de praktijkschool geopend. Met dit project hebben alleenstaande moeders een praktijkopleiding in ons wijkcentrum met succes gevolgd. Door dit succes staan er dit jaar weer meer nieuwe kandidaten om de praktijk opleiding te volgen. Omdat de praktijkschool over weinig materialen beschikt, willen we meer materialen aanschaffen o.a. naaimachines, computers, föhns enzovoort.


Afgeronde Projecten

- Wijkcentrum: bevat een grote zaal voor allerlei activiteiten (o.a. conferenties, symposia, films, toneel, feest), een internetcafé, een computerlokaal voor computeronderwijs, een bibliotheek, een kantoor, een lokaal voor alfabetiseringscursussen.

- Bibliotheek: De enige bieb in heel Kimbanseke wordt bezocht door leerlingen van de tien middelbare scholen rondom ons wijkcentrum, leraren en studenten. De bibliotheek is dagelijks open van 10-18 uur, uitgezonderd zondag

- Landbouwproject: Mucolim heeft en landbezit van 4 hectares en een groentetuin van 625 m² in Nsingu-Ndumba, 40 km te zuiden van Kimbanseke. In een klein deel van dit landbezit zijn maniok, piment, zoete aardappel, groente, maïs en pinda gezaaid door vrouwen. Dit project is bijna stil gezet ten ontbreek van subsidies.

- Inkomensgenererende projecten (broodproject voor 200 vrouwen) voor kwetsbare groepen, zoals alleenstaande (tiener)moeders. MUCOLIM koopt brood, verdeelt dat onder de vrouwen, die dat moeten kopen en weer verkopen. De winst (25%) wordt verdeeld onder Mucolim (5%) en de vrouwen 20%).

- Drinkwatervoorziening: Kinderen en oude mensen worden vaak ziek als gevolg van het drinken van vuile water. Het huishoudelijke werk van vrouwen is zwaar omdat ze elke dag lange afstand moeten afleggen om water te halen. Er zijn grote rivieren in Kinshasa maar water is iets zeldzaams. Water vinden is een echte karwei. In dat opzicht wil Mucolim

volgend jaar zes handwaterpompen aanleggen in zes wijken. Het is de enige oplossing aan de waterproblematiek in Kimbanseke.

- Onderwijsproject: Deelgemeente van de stadprovincie Kinshasa, is Kimbanseke vol van analfabeten. Gezien haar beleid en haar doelstelling gebruikt MUCOLIM alle mogelijke middelen om tegen analfabetisme en onwetendheid te vechten. Straatkinderen, tienermoeders, niet gaande schoolkinderen ook volwassenenanalfabete komen bij ons terecht om alfabetiseringscursussen te volgen.

- Informaticacentrum en internetcafé: Nieuwe technologie is nog een luxe in Kongo. Alleen rijken hebben computers thuis. Een helleboel geleerde mensen in Kimbanseke en in het hele land zijn nog computeranalfabeten. In ons informaticacentrum kan nu men office pakket leren, computeren, internetten, typen, virtuele bieb bezoeken, chatten, iets downloaden, mailbox creëren, e-mail sturen en ontvangen.

Om informatica ter beschikking stellen van Franstalige mensen in Afrika en omdat computerboeken te duur zijn, heeft Samuel Malonga de Franse versie van Jamani’s Guide to Computer ontwikkeld en vertaald. Met de toestemming van de auteurs Marjolijn van Eijk en Paul Flier kan iedereen het boek gratis downloaden vanaf deze site of op www.jamani.nl. Met behulp daarvan kan een beginneling computer en office pakket zelf kunnen aanleren zonder hulp van een docent.

Link:  Jamani’s Guide to Computer

- Hoop voor tiener moeders herstellen: Prostitutie neemt toe in Kimbanseke. Een grote aantal van die publieke vrouwen zijn minderjarige alleenstaande moeders. Hun leeftijd varieert tussen 13 en 16 jaar. Die meisjes zijn heel kwetsbaar en zijn makkelijke prooien voor pedofielen. Om te overleven en om voor hun eigen kind(eren) te zorgen werken ze als hoer. Ze hebben geen toekomst, geen consideratie en zijn vaak gediscrimineerd. Ze horen niet meer bij de Congolese maatschappij.  Met dit project kunnen ze een vak opleiding volgen.